Jas 39 Gripen

Ögonoperation – vägen till drömjobbet?

Vilket är ditt drömjobb? Vill du bli exempelvis stridspilot, men har ett synfel? En ögonoperation kan vara lösningen, eftersom reglerna nyligen ändrades.

Vilka jobb kräver perfekt syn? Det handlar om arbeten där man snabbt måste kunna registrera allt, och där minsta misstag kan får ödesdigra konsekvenser. Stridspilot är ett sådant jobb. Det är också ett jobb som ställer krav på många andra egenskaper, inte minst stresstålighet och snabba reaktioner. 

Så vad göra om man har de andra egenskaperna, men ett mindre synfel? Är det inte bara att gå till en ögonklinik som Novius på Östermalm för att åtgärda sitt synfel? Faktum är att det tidigare inte var möjligt, åtminstone inte för den som siktar på en karriär som stridspilot. 

Jas 39 Gripen

Kan jag bli stridspilot?

En stridspilot var nära att avskedas från sitt arbete vid Skaraborgs flygflottilj, sedan det uppdagats att han hade gjort en ögonoperation, vilket Nya Lidköpings-tidningen rapporterar om. Men i november förra året publicerade Försvarsmakten ett pressmeddelande om att man nu godkänner vissa typer av synförbättrande laseroperationer. En förutsättning för godkännandet är dock att sökanden klarar av ögonspecialistundersökningen. Det nya beslutet gäller för alla pilotkategorier, även stridspiloter.

Oavsett vilken karriär du siktar på är det med andra ord mycket möjligt att ditt synfel inte utgör något hinder. När det handlar om arbeten som stridspilot är det dock viktigt att du tar kontakt med arbetsgivaren, och med kliniken som ska utföra operationen. Det är inte alla som får tillräckligt bra syn efter en operation med ögonlaser för att kunna bli stridspiloter, tyvärr. Det är alltid viktigt att ha realistiska förväntningar på operationen, som trots allt kostar en hel del pengar. På en seriös klinik får du en sådan konsultation, vilket hjälper dig att ta detta viktiga beslut. 


Publicerat

i

av

Etiketter: