Hemmamiljöns betydelse för hälsan

Lägenhetsrenovering Stockholm

Har du någon gång känt dig nedstämd, eller deprimerad? Om du själv inte har känt så här kanske du har träffat någon som har det, eller har någon i din närhet som mår dåligt? Det finns några viktiga tecken att känna till om någon i din närhet mår dåligt, de är:

 • Den som är deprimerad får svårt att ta hand om sig själv, det kan vara så att den personliga hygienen blir lidande.
 • Den deprimerade slutar städa, diska eller hålla ordning på sina saker. Bostaden kan bli rörig, smutsig och det finns travar med tidningar, böcker, dammråttor och liknande.

Är det så att bostaden är smutsig eller rörig, men att personen själv är glad, så ska man inte tänka att det är deprimerad person, då kan det bara vara så att personen ifråga är aktiv och kanske inte spenderar så mycket tid i sin bostad, eller städar. Men om den röriga bostaden även bebos av någon som är ledsen, som inte tar hand om sig själv och som inte bara isolerar sig i sitt hem, ja då bör man se upp. Då är det förmodligen någon som är nedstämd och deprimerad.

Vad kan du göra?

Om man är närstående eller vän eller bekant till någon som är nedstämd och deprimerad, kanske man undrar vad man kan göra för den personen? Det allra bästa är ju att fråga personen om vad du som vän, släkting eller familjemedlem kan göra för honom eller henne. Sedan, om det visar sig att personen är mycket nedstämd, bör den personen söka professionell hjälp. Det hon eller han kan göra är att gå till läkare och söka vård. Det finns hjälp att få. 

Vad personen själv kan göra

 1. Även om det kanske tar emot, är motion alltid bra! Det är bra för i princip allt. Har man hjärtsjukdom, är motion bra. Har man högt blodtryck är motion bra. På samma sätt är det bästa man själv kan göra, är att börja motionera. Är det länge sedan man själv har motionerat, är långa promenader bland det bästa som man kan göra. När konditionen kommer upp så är det bra att börja motionera regelbundet, kanske jogga lite lätt, vara utomhus. Allt sådant är mycket bra.
 2. Städa hemma är också bra. Den som har bott i en ostädad lägenhet mår dåligt så länge som det är rörigt och smutsigt hemma. Att städa upp i bostaden gör att den som sedan kommer hem till den, mår bättre av ordning och reda. Om inte annat så är det bättre med mindre antal bakterier. Att få det rent och hygieniskt omkring sig är förutsättningar för att må bättre på sikt.
 3. Renovera din lägenhet är heller ingen dum idé. Om du inte har trivts hemma på mycket lång tid, kan göra så att du mår sämre. Om din lägenhet har varit mörk, opraktisk, och kanske till och med ful, kan göra nästan vem som helst deprimerad. Genom att renovera lägenheten och tapetsera till ljusare tapeter, finare inredning och golv, gör mycket för humöret.

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Hemmamiljöns betydelse för hälsan”

 1. how long does it take for lexapro to take effect

  how long does it take for lexapro to take effect

 2. can you take wellbutrin with cymbalta

  can you take wellbutrin with cymbalta

 3. duloxetine and cyclobenzaprine

  duloxetine and cyclobenzaprine

 4. gabapentin innovator

  gabapentin innovator

 5. average cost sildenafil 20mg

  average cost sildenafil 20mg

 6. cephalexin for sale

  cephalexin for sale