Vårdpersonal

Brist på personal i många yrken

Även om vi nu upplever en pandemi, och många blivit permitterade, är det också brist på personal i många branscher. Det handlar inte bara om vården, och det är inte säkert att situationen kommer att ha löst sig till sommaren.

Pandemin ställer till det på många sätt runt om i landet. Många har blivit permitterade eller uppsagda från sina jobb. Det gäller inte minst de som jobbar inom turism eller närliggande branscher, som piloter, kockar och samtliga yrkesgrupper som arbetar på hotell.

Men pandemin har också medfört att vissa verksamheter har haft svårt att hitta personal. Det gäller bl.a. lager, e-handel och budfirmor. Det gäller också inom vården. Flera flygbolag har permitterat personal, som snabbutbildats och fått anställning i vården. Företag som arbetar med rekrytering och bemanning inom vården har också bråda dagar. Mer om rekrytering finns att läsa här.

Vårdpersonal

Rekrytering till lantbruket

Bristen på arbetskraft blev också tydlig i branscher som de flesta svenskar kanske inte tänker på, men som är nog så viktiga för att vardagen ska fungera. Sommaren 2020 hade många lantbrukare svårt att rekrytera säsongspersonal, vilket ATL skriver om. Polisen varnade också för att detta kunde leda till människohandel och exploatering av arbetskraft.

Hur kommer det att bli denna sommar? Vaccinationerna mot Covid-19 inleddes 27 december, men än är det för tidigt att uttala sig om när alla svenskar, eller åtminstone tillräckligt många för att vi ska ha immunitet i befolkningen, kommer att vara vaccinerade. Kommer sommararbetarna att våga sig till Sverige om vi inte har genomfört vaccinationerna? Och kommer de att bli insläppta om de inte är vaccinerade?

Kanske kommer rekryteringsfirmorna att få ta sig an uppgiften att rekrytera vaccinerade svenskar som kan arbeta i jordbruket under sommaren. Annars får vi inga jordgubbar på våra bord i sommar, och ingen färskpotatis heller.


Publicerat

i

av

Etiketter: