Yogaguide

Yoga i olika former

Hatha – En ursprunglig och lugn form av yoga, med avslappning, meditation, andningsövningar och nässköljning.

Klassisk yoga – Lugn yoga med andningsövningar, djupavspänning och tantrisk meditation. Lägger stor vikt vid att utveckla närvaro och att acceptera sig själv.

Ashtanga – En kraftfull yoga som ger muskelträning. En av de mest populära formerna. Rörelserna görs i ett flödande tempo. Det finns sex olika serier i stigande svårighetsgrad.

Vinyasa – Fysiskt kraftfull yoga , en slags meditation i rörelse. Har sitt ursprung i Ashtanga.

Power – Kraftfull, svettig och fysisk yogaform med en kombination av rörelser, ställningar och andning.

Bikram – Ett långt yogapass i 40-gradig fuktig värme. Alltid samma 26 övningar som upprepas två gånger och stretchar hela kroppen.

Kundalini –  Aktiv och dynamisk yogaform med enkla kroppsställningar. Det finns 8000 olika pass. De flesta övningar kombineras med kraftfull andning. Tonvikt på det spirituella, med mantran och meditation. Passar den som är mer intresserad av att bemästra sinnet än kroppen.

Sivananda – Fysisk men mjuk yoga med tolv klassiska yogaövningar som alltid utförs i samma följd. Omfattar utöver yoga- och andningsövningar sång, bön och vegetarisk kost. Passar dem som vill utvecklas andligt.

Yin – En lugn och meditativ yogaform med fokus på bindvävnad, leder och ligament. Man jobbar främst kring höften, låren, bäckenbenet och nedre delen av ryggraden.

Iyengar – Kännetecknas av ett rigoröst och vetenskapligt sätt. Starkt fokus på att övningarna utförs korrekt. Olika redskap används. Sägs vara bra för den som har rygg- eller nackproblem.

Kiyoga – Friskis & Svettis variant, baserad på klassisk yoga. Fysiska övningar, koncentration och andning på ett lugnt och meditativt sätt.

Vini – Anpassas efter individuella begränsningar och behov. Utöver den fysiska delen ingår oftast meditation, andning, chanting (melodiöst reciterande av texter) med mera.

Medicinsk yoga/Mediyoga – Har sin grund i kundaliniyoga och omfattar delar ur ayurveda (traditionell indisk medicinvetenskap) och traditionell kinesisk medicin. En mjuk och långsam form som kan anpassas efter grupp och individ.

 

 

Travelspec.se