Egot och själen

 

Intuitionen är själens röst

Ofta är vi ovana att lyssna till intuitionen; våra känslor, vår rädsla och vårt sunda förnuft är bra mycket duktigare på att göra sig hörda. Att höra skillnad på  på vad som är vad kräver ofta en hel del övning, men det är värt besväret!

I själen har vi nämligen all visdom, allt mod och all kärlek och styrka vi någonsin kan behöva. Att få fatt i intuitionen och våga följa den är som att få tillgång till världens mest avancerade GPS. Intuitionen leder oss osvikligen rätt i alla lägen.

Intuitionens röst är ofta mycket subtil, men ju mer vi försöker lyssna till den och följa den, desto starkare hörs den. Bästa sättet är alltså att våga fatta beslut baserade på den där lilla försynta rösten inom oss, som kanske säger att det inte alls är läge att gå på den där middagen, eller att vi visst ska ta ordet och prata på inför alla skräckinjagande människor på det där mötet.  Övning ger färdighet och intuitiv färdighet är oslagbar.

Egot och själen har helt olika målsättningar

Egots mål är att bli lyckad. Själens mål är att vara lycklig. När vi följer egot blir hela tillvaron en kamp. Vi kämpar för att bli bättre, snyggare, starkare, mer framgångsrika eller för att få bekräftelse från vår omgivning. Vi kämpar för att ha kontroll på tillvaron, vi försäkrar oss och lägger ned enorm energi på att förebygga sådans som vi är rädda för ska hända. Att leva med egot i förarsätet är att ha rädslan som stamgäst i tillvaron, att ständigt försöka kontrollera det vi innerst inne vet ligger bortom vår kontroll. Det är egentligen otroligt att vi orkar!

Själen vet vart vi vart vi är på väg och varför

Genom att låta själen-intuitionen vägleda oss hamnar vi alltid rätt. Då kan vi slappna av och njuta av resan!

Det krävs som sagt en hel del övning för att kunna höra skillnad på själens röst och på vad som är våra känslor eller tankar. Om vi till exempel vill något väldigt starkt är det lätt att tro att det är vår själ som talar bara för att vi vill det. Men själen ger oss inte alltid de svar vi vill ha. Dessutom ger själen oss den vägledning som i längden gagnar oss bäst.

Öva på att höra intuitionen:

Sitt bekvämt, blunda och slappna av. Ställ dig själv en fråga som du vill ha svar på. Börja gärna med en ”ska jag göra si eller så”-fråga. Sitt inte och fundera på vad du borde svara, ta bara till dig det första som kommer. När du fått svaret kan du observera inom dig hur det känns. De intuitiva svaren brukar fylla oss med kärlek och glädje, oavsett om vi på egots nivå tycker om svaret eller inte (lustigt nog).

Ett annat sätt att öva är att skriva ned ett val eller en fråga du vill ha svar på och sedan sova på saken. Nästa dag kan det hända att svaret är mycket tydligt för dig.

När vi lever med själen i förarsätet blir tillvaron meningsfull, oavsett om vardagen är svår eller lätt. Och att ha själen som vägvisare är det roligaste som finns!

Ovanstående är ett utdrag ur intervju med Karin Nordlander i tidningen Inspire maj 2011

Köp Karin Nordlanders bok här:

Drömliv : lycklig på riktigt (kartonnage) Drömliv – Lycklig på riktigt av Kajsa Ingemarsson, Karin Nordlander

Travelspec.se