Stress

Ge förlåtelse – och må bättre!

Negativa laddningar är de negativa känslor som finns kvar hos dig efter ett möte med någon eller något. Det kan t ex vara ett missförstånd med en medarbetare, ett gräl  med din partner eller bara att du retat dig på en medtrafikant som gjort en idiotisk omkörning. Och precis som en elektrisk ström i ett batteri, kan den laddningen komma finnas kvar hos dig länge och förstöra din dag eller till och med din vecka genom att du inte kan fokusera fullt ut på ditt arbete och du kanske blir mer lättirriterad än vanligt över saker och ting. Det är som om någonting är i vägen för att du skall känna dig på topp!

Negativa laddningar kan till och med skada din fysiska hälsa.

Vad kan du göra?

Lär dig att ha överseende med personer och situationer som irriterar dig, gör dig ledsen eller besviken. Enligt Dr Fred Luskin, författare till boken Stressfree for Good, kan stressnivån sänkas med 50 % bara genom att du slutar att känna agg, missunnsamhet eller irritation.

Studier visar att detta också förbättrar din energi, ditt humör, din sömn och
din fysiska hälsa.

 

Förlåtelseövning

1. Visualisera orsaken till den negativa laddningen.

Vem gav den negativa laddningen?  Tänk efter och visualisera den här personen och vad den gjorde mot dig. Skapa i tanken en klar och tydlig bild av personen.

2. Be personen ifråga om förlåtelse

och visualisera att personen accepterar din ursäkt. Ja, visst kan det tyckas märkligt att du skall be den person, som är orsak till hur du känner dig, om förlåtelse. Men det finns en anledning till detta: det påminner dig om att vi alla är sammanlänkade med varandra, och att det som en person gör påverkar alla andra.

3. Slutligen, förlåt personen ifråga

När du väl har visualiserat att den här personen förlåter dig, föreställ dig att du själv förlåter den för vad den gjort mot dig. Visualisera och känn hur den negativa laddningen upplöses när du gör detta. Låt övningen pågå 5-10 minuter och upprepa den, om du behöver, tills du känner att irritationen har släppt.

 

Den svage kan aldrig förlåta. Förlåtele är den starkes attribut.

Mahatma Ghandi

(fler citat av Mahatma Ghandi finner du här)

 

 

Travelspec.se