Sann Lycka

Lycka som en roll kontra sann lycka

“Hur mår du?” “Bara bra. Kunde inte vara bättre.” Sant eller falskt?

I många fall är lycka en roll som människor spelar, och bakom den leende fasaden finns det en hel del smärta. Depression, nervsammanbrott och överreaktioner är vanliga företeelser när människor döljer sin olycka bakom  ett leende yttre med kritvita tänder, när de förnekar, ibland till och med för sig själva, att de känner sig olyckliga.

“Bara bra” är en roll som egot spelar oftare i Amerika än i vissa andra länder, där det nästan är norm att vara ledsen och olycklig och därför mer socialt accepterat. Det är naturligtvis en överdrift, men jag har hört att man i en av de nordiska huvudstäderna löper risk att bli arresterad för fylleri om man ler mot främlingar på gatan.

Om du upplever olycka inom dig behöver du först erkänna att den finns där. Men säg inte: “Jag är olycklig”. Olycka har ingenting att göra med vem du är. Säg i stället: “Jag känner olycka inom mig”. Undersök den sedan. Den kanske har något att göra med en situation som du befinner dig i. Du kan behöva skrida till handling för att förändra situationen eller ta dig ur den. Om det inte finns något du kan göra, erkänn det som är och säg: “Jaha, just nu är det så här. Jag kan antingen acceptera det eller göra mig själv olycklig.” Den främsta orsaken till olycka är aldrig situaitonen utan dina tankar om den. Var medveten om vilka tankar du tänker. Skilj på dem och på situationen, som alltid är neutral, som alltid är som den är. Där är situationen och här är mina tankar om den. I stället för att hitta på saker om den, håll dig till fakta. Att till exempel säga: “Jag är ruinerad”, är en påhittad historia. Det begränsar dig och hindrar dig från att hantera situationen på ett effektivt sätt. “Jag har fem kronor kvar på mitt bankkonto” är ett faktum. Att erkänna fakta är alltid stärkande. Var medveten om att det du tänker i stor utsträckning ger upphov till de känslor du känner. Se sambandet mellan dina tankar och känslor. I stället för att vara dina tankar och känslor, var medvetenheten bakom dem.

Sök inte efter lyckan. Om du söker efter den kommer du inte att hitta den, eftersom sökandet är motsatsen till lycka. Lyckan är alltid flyktig och svårgripbar, men frihet från olycka är möjligt att uppnå här och nu genom att möta det som är i stället för att hitta på historier om det. Olycka överskuggar ditt naturliga välbefinnande och din naturliga inre frid, som är källan till sann lycka.

 

ur boken En ny jord av Eckhart Tolle

 

Travelspec.se