Bortskämda barn

Forskning visar att det som gör oss människor lyckliga är förmågan att hjälpa och finnas till för andra. Den förmågan utvecklar man inte om man växer upp i en miljö där ens egna behov alltid står i centrum och där man ofta får som man vill.

Det handlar om barn som hela tiden får signalen att deras intressen och önskningar kommer först, och det är viktigt att påpeka att det inte är barnens fel, utan vuxenvärldens. En förklaring är att vi vuxna helt enkelt vill att våra barn ska vara lyckliga. Men det som gör dem glada i stunden gör dem inte lyckliga i längden.

Barn som blir ledsna av motgångar blir inte olyckliga, utan rustas för ett liv där de kommer att möta motgångar. Däremot, kan man skämma bort sina barn med tid och kärlek, som är grundläggande behov.

En viktig del av uppfostran är att lära barnen att ta ansvar och hjälpa till hemma. Här har föräldrar med söner ett extra ansvar. Ofta ställs lägre krav på killar, när det gäller att hjälpa till hemma. Det beror säkert på invanda könsroller, men det får konsekvenser för jämställdheten, när de senare i livet bildar familj. Det är också svårt att lyckas i en relation, om man är van att vara alltings centrum.

Våga sätta gränser

Du kan inte ge dina barn för mycket tid och kärlek, men du ska inte förverkliga alla deras önskningar.

* Sätt inte barnens behov först hela tiden. Det mår barnet inte bra av.

* Våga säga nej om du upplever att du för ofta låter barnet få sin vilja igenom. Ge dig inte in i diskussioner utan säg bara nej ibland.

* Om det gått för långt – berätta för barnet att du tycker att du har låtit henne eller honom bestämma för mycket. Säg att det inte är bra för dem och att det är ditt fel att det blivit så.

* Tyvärr blir det sämre, innan det blir bättre. Det tar veckor eller någon månad innan barnet vänjer sig vid nya regler.

 

Travelspec.se