Pengar och Lycka

Vår samtid har ständigt fokus  på det yttre med ny attiraljer, prylar och trender. Det kommer ideligen nya listor över dem som tjänar mest, är bäst inom sitt område eller har köpt eller sålt de dyraste husen och våningarna. Det har blivit som en massuggestion och man kan undra om vi vet vad vi håller på med egentligen. Eller vad media, som ständigt piskar på detta med sina olika listor, håller på med. Om några utomjordingar observerade oss, skulle de tycka att vi var besatta av pengar och yttre framgång så till den grad att pengarna äger oss.

Ett flertal studier av människor, som upplevt olycka eller lycka, visar att den bestående förändringen inte är så stor. Den som blivit skadad eller förlamad sörjer sin minskade eller förlorade rörelseförmåga, men efter ett tag verkar allt vara som förut. De som vunnit på lotto och blivit miljonärer mår inte bättre än tidigare, de har bara fått dyrare vanor. Nu drömmer de om större, bättre och mer i stället.

Man kan ha större parties, köpa dyrare kläder och viner och åka på semester oftare – men det väsentliga är trots allt hur man känner sig inuti. Pengars betydelse för vår tillfredsställelse kan sägas vara gravt överskattad. Resultaten av dessa studier visar en och samma sak: pengar skapar tillfredsställelse , men effekten är minimal.

Om man bara motiveras av att tjäna pengar, är det inte relaterat till välmående. Men när det är kopplat till att hjälpa andra, känna sig trygg och vara stolt över sig själv, så är det en god faktor för att förutsäga lycka och välmående.

Enbart pengar och ekonomiskt välstånd ger således ingen lycka. Forskningen visar samstämmigt att de som tycker att ekonomisk framgång och ägodelar – bara yttre framgång – är viktigt, har en lägre nivå av självförverkligande och upplever mindre livsglädje. De har betydligt högre nivåer av depression och ångest än de som har mindre materialistiska värderingar. Att vilja eller känna kraven att lyckas till varje pris kan dessutom vara ett tungt ok att bära, och nya studier visar att äregirighet kan vara rena plågan för de drabbade.

Dessa studier har gjorts i en mängd kulturer och länder, bland både unga och gamla. Slutsatsen är att när man har nått ett visst mått av materiell grundtrygghet, ger en ökning av slantarna eller prylarna inte ytterligare lycka eller välbefinnande. Alltså är det mer lyckoskapande att sträva efter inre framgång. Högre inkomster gör bara att man får dyrare vanor och konsumerar mer, så varför inte satsa på att må bra med det som du har? Trivsel och livsglädje kommer ändå inifrån.

Ur boken Finn din inre styrka av Sanna Ehdin

Även om du har hundra par skor i garderoben
kan du bara ha ett par på dig.

Travelspec.se