Nyttigt surdegsbröd – en livsstil

Surdeg är en deg med levande mjölksyrabakterier och jästsvampar som bildar mjölksyra, ättiksyra, etanol och koldioxid. Detta ger brödet syrlig smak, luftig konsistens och längre hållbarhet.

Surdeg är mycket gammalt. I Mesopotanien, nuvarande Irak, bakades surdegsbröd för män 7000 år sedan. Bilder visar att man jäste deg i Egypten redan för 5000 år sedan. Surdegskulturen är mest utbredd i Tyskland, Finland och Östeuropa.

Surdegsbröd kan liknas vid en smakfull och aromrik egenvård  mot flera livsstilssjukdomar i västvärlden. Syran i brödet har en blodsockerdämpande effekt och rågen gör att man känner sig mätt längre. Rågen i surdegsbröd kan även minska risken för diabetes typ 2, hjälper till att hålla vikten och ger bättre tarmfunktion. Mer om surdeg/recept

Previous post:

Next post:

Travelspec.se