Missnöje kan ge övervikt

Enligt nya rön är risken stor att du blir överviktig på riktigt om du inte accepterar din kropp! Förutom att missnöjet tar en massa energi, så finns det alltså ännu en anledning att bli vän med sin spegelbild. Har du ett normalt BMI riskerar du att bli överviktig om du går omkring och känner dig tjock. Ny forskning visar att det finns ett samband mellan kroppsuppfattning och vikt.

En studie som gjorts vid det norska universitetet NTNU visar att man kan lägga på sig  om man sneglar för mycket på modellernas smala kroppar. Det verkar som om själva missnöjet på sikt leder till extra kilon. Forskarna har följt nära 1200 tonåringar under 10 års tid. Alla som deltog vägde lagom mycket när undersökningen började, men en femtedel av flickorna hade en skev kroppsuppfattning och kände sig överviktiga trots att de var helt normalbyggda. Efter tio år var hälften överviktiga. Bland de som hade ökat i vikt framträdde resultaten tydligast: 60 procent av kvinnorna som vägde i överkant fanns bland de 20 procent som kände sig tjocka när de var i tonåren.

Enligt Koenraad Cuypers, forskare vid NTNU är orsakerna till viktuppgången att många bantar genom att skippa frukosten.
S k jojobantning är inte heller bra, eftersom om man avbryter dieter gång på gång  så börjar kroppen till slut kämpa för att behålla den vikt man hade innan man började banta.
Men framför allt: den psykospciala stressen som kommer av att inte tycka om sin kropp stör förbränningen och påverkar matvanorna negativt. Vi måste lära oss att det inte existerar en idealkropp. Alla ser olika ut!

 

 

 

 

 

Travelspec.se