Motion även gympa för hjärnan

Nu kommer ytterligare en studie, som visar att motion är bra för hjärnan. Forskare från Karolinska institutet i Stockholm i samarbete med forskare i Tyskland har visat att en del i hjärnan som hanterar minnet blir större efter bara tre halvtimmes träningspass i veckan.

Det är hippocampus i hjärnan, som blir större och fungerar bättre tack vare träningen. Hippocampus ligger inne i tinningsloben och är viktig för bland annat inlärning och minnet. Forskarna har kunnat se att blodflödet i hjärnan ökar och att själva volymen ökar i hippocampus.

Orsaken till storleksökningen är inte fler hjärnceller, som man har sett i tidigare försök med möss, utan det är fler och större blodkärl i hippocampus. Fler blodkärl med ökat blodflöde gör i sin tur att minnet förbättras.

Studien är gjord på människor över 60 år där en grupp fick träna på löpband tre gånger i veckan och jämförelsegruppen fick stretcha och göra avslappnignsövningar.

Tydligast skillnad i förbättrat minne syntes på personer under 70, och det tolkar forskarna som att hjärnans förmåga till den här förändringen avtar med åldern.

Travelspec.se