Nyttig choklad

Nya studier om chokladens nytta presenterades vid en hjärtläkarkongress i Paris den 29 augusti. Hjärtsjukdomar blir allt vanligare och 2030 förutspår världshälsoorganisationen WHO att mer än 23 miljoner människor kommer att dö av den orsaken. Kost och motion är av avgörande betydelse.

Mörk choklad nyttigast

Nu kan alltså brittiska forskare visa att det faktiskt kan vara nyttigt med en smaskig chokladkaka ibland. Inte tvärtom, som man tidigare hävdat.

Orsaken är att den innehåller antioxidanter och att choklad äger egenskaper som motverkar inflammationer. Bland annat hjälper den till att sänka blodtrycket.

Forskarna vid universitetet i Cambridge grundar sina resultat på sju olika studier med över 100 000 deltagare, både friska och hjärtsjuka. I varje studie jämförde man de som frossade mest med de som knappt åt någon choklad alls.

I fem av studierna var resultatet entydigt. De som konsumerade mest med choklad i form av kakor, drycker och efterrätter hade 37 procent lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom jämfört med de som åt minst. Risken att drabbas av stroke var 29 procent lägre.

Mörk eller ljus choklad ?

I den här studien har man inte undersökt om det finns skillnad mellan mörk och ljus choklad vad gäller nyttan. Andra studier som gjorts tidigare visar dock att mörk cholad är den nyttigaste, och detta kan tyckas ganska självklart, eftersom den innehåller mer kakao.

Men eftersom en chokladkaka innehåller massor av kalorier gäller det att njuta med måtta. Stor konsumtion kan leda till viktökning, som i sig ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Med tanke på de positiva hälsoeffekterna av att äta choklad tycker forskarna därför att det bör undersökas om det inte går att minska mängden fett och socker i de produkter butikerna frestar oss med.

På marknaden finns Xocai hälsochoklad, som är unik vad gäller nyttighet.
Den innehåller ekologisk, kallpressad kakao med acaibär och blåbär – inga konstgjorda färgämnen, inga konstgjorda smakämnen, inga konserveringsmedel, inget raffinerat socker eller transfetter vilket så gott som uteslutande finns i all choklad som säljs i livsmedelsbutikerna. Tyvärr säljs denna choklad endast genom nätverk och den är ganska dyr – men vad gör vi inte för vår hälsa!?

Travelspec.se