Djupandning

Djupandning hjälper kroppens självläkning

Andningen är central för självläkningen eftersom den påverkar nästan alla andra funktioner i kroppen. Genom att praktisera djupandning kan du styra kroppen mot avslappning. Djupandning innebär att du andas med buken och tar långsamma och avslappnande andetag som underlättar kroppens avspänning. Det gör att hjärnans elektriska aktivitet förändras från de stimulerande betavågorna till de lugnande alfavågorna, och det förändrar även hjärnans uppfattning av stress och smärta så att vi blir mer toleranta. Exempel på praktisk användning av djupandning är t ex inför tandläkarbesök och läkarbesök, då du vill motverka smärta och spänningar i kroppen.

Vid djupandning ökar lungvolymen till det maximala och då kan också slemhinnan i lungans små lungsäckar rengöras. Det rensar effektivt ut ämnen som annars kan irritera nerver i lungan och ge inflammation.

Hur andas du egentligen?

 

Medvetenhet är nyckeln till förändring

Andningen är med andra ord en viktig del av kroppens funktion, eftersom den påverkar andra funktioner i kroppen. Med rätt andningsteknik kan du behärska stress och minska trötthet i vardagen. Du kan lättare somna och får en bättre sömn och du mår bättre. Du blir mer fokuserad, tänker klarare, blir mer kreativ och uthållig. 

Medveten andning – grunden för hälsa, energi och harmoni

 

Djupandning  – så här gör du:

Ligg rakt på sängen eller sitt rakt i stolen. Slappna av i kroppen – speciellt i bröst och axlar. Såvida du inte har problem med att andas genom näsan, skall du hålla munnen stängd hela tiden när du andas in. Andas genom näsan lugnt och stilla. Använd magen vid inandning – inte bröstkorgen – och fyll buken med så mycket luft du klarar. Vid utandning pressar du ut luften så mycket som möjligt genom näsan eller munnen med diafragman. Gör 5-10 andetag per minut. Repetera gärna detta i 5-10 minuter. Redan några minuters djupandning har en vitaliserande och lugnande effekt som kvarstår i flera timmar.

När som helst kan du medvetet använda din andning för att få hjälp att koncentrera dig och att slappna av. Jämför hur du känner dig före och efter en sådan session!

 

Effekter av djupandning:

Avslappnande och lugnande. Påverkar parasympatiska nervsystemet.

Minskar och förebygger ansamlingar av gifter i lungorna eftersom den underlättar rensning av alveolerna.

Stimulerar utsöndringen av ’måbra’-hormonet endorfin och motarbetar därigenom depressioner

Underlättar ryggmärgsvätskans färd till hjärnan

Renar blodet

Reglerar kroppens PH-värde, vilket ger bättre förutsättningar att hantera stress

Hjälper till att öppna blockeringar i meridianflödet

Hjälper till att öka emotionellt och fysiskt läkande

Ger styrka att klara av negativa känslor

Mer om djupandning/kraftandning (power breathing)

Mindfulness bygger på andningen – Läs om mindfulness
Yoga och andningen – Läs mer

Travelspec.se