Andningsteknik

Andningen betyder mer än du tror för hur du mår. Det är lätt att bara strunta i den, andningen sker ju automatiskt hela tiden, men att lära sig att andas rätt är väldigt viktigt för god hälsa och ökat välmående. En långsam, djup andning sänker blodtrycket och produktionen av stresshormoner minskar. När du andas rätt får blodet mer syre, blodcirkulationen och matsmältningen förbättras och på köpet blir du mer närvarande i nuet.

Det vanligaste felet många gör är att man bara andas med bröstkorgen. Och det kan bero på att man har för tajta kläder i midjan, är stressad, eller som många gör – går och håller in magen hela tiden för att se smalare ut. Men att andas på det här sättet kan göra att du får spänningar i nacke, skuldror och övre delen av ryggen. Och eftersom andningen blir ytlig får kroppen får inte tillräckligt med syre och man börjar kanske börjar andas fortare för att kompensera. Och så blir man stressad av sin andning.

Andas med magen Så hur ska man andas då? Det viktiga är att man använder magen. Magen går ut vid inandning och in vid utandning. Diafragman, vår andningsmuskel, rör sig då upp och ner och hjälper på så sätt till med din andning. Det ger även dina inre organ välbehövlig massage. Andningen ska vara lugn och ljudlös.

Andning och stress Stress påverkar andningen. Och andningen påverkar stress. När du andas medvetet med långa djupa andetag minskar mängden av de stressrelaterade hormonerna kortisol, adrenalin och noradrenalin. Så det är ett bra tips om du är stressad. Andas långsamt. Och gör gärna utandningen dubbelt så lång som inandningen. Utandningen stimulerar det parasympatiska nervsystemet, vilket gör att hjärtat slår långsammare, blodtrycket sjunker, stresshormonerna minskar och i stället ökar ”må-bra”-hormoner som oxytocin och serotonin. Dessutom befriar utandningen kroppen från slaggprodukter och koldioxid.

Andning och meditation Att fokusera på andningen är en vanlig och enkel teknik när man mediterar eller i mindfulness. Andningen finns alltid här och nu, så genom att helt fokusera på andningen blir det lättare att stanna kvar i nuet. Fokusera på andetaget. Och varje gång tankarna vandrar iväg, tag tillbaka uppmärksamheten på din andning. Om och om igen. Att meditera på andetaget är lugnande. Och du kan göra det när som helst. I affären, på bussen, när du ska somna, eller på meditationskudden.

Andning och yoga Andningen har en central roll inom yogan och det finns massa olika andningsövningar, eller pranayama, som det heter. Prana betyder livsenergi, yama betyder kontroll, ayama betyder utvidga,  och genom att praktisera pranayama lär vi oss att styra och förbättra vår andning. Med hjälp av pranayama låser vi upp blockeringar i kroppens energikanaler och får prana att flöda bättre i kroppen. Pranayama hjälper mot stress, sömnlöshet, högt blodtryck, det ökar lungkapaciteten, syresätter hela kroppen och den är lugnande för hjärnan och nervsystemet.

 Andningstips

Andas genom näsan – luften fuktas, renas och värms på väg ner i lungorna.

Stressad? Tag tre andetag och fokusera på att göra långa utandningar. Det gör dig lugn.

Tänk på att när du andas in ska magen gå ut. När du andas ut, magen går in.

Skölj näsan  – skönt, renande och bra mot förkylning och allergi:

Gäspa ofta och sträck på dig – en gäspning  är egentligen ett väldigt djupt naturligt andetag. Det hjälper dig slappna av och normaliserar andningen.

Ovanstående hämtat från:
Andningsteknik – andas medvetet och må bättre

 

Travelspec.se