Goda bakterier kan förhindra depression

Ny forskning tyder på att bakterier i tarmen påverkar din hjärna. Mikrober kan störa balansen i hjärna så till den grad att du kan utveckla depression, ångestsjukdomar och glömska.

Tarmarnas makt över hjärnan beror på att tarmbakterier utsöndrar en mängd olika signalsubstanser så som fettsyror och hormoner. Exempelvis produceras största delen av kroppens lyckohormon serotonin i tarmen.

En del av signalsubstanserna flyter med från tarmen, in i blodet och upp till hjärnan, där de påverkar våra tankar och vårt humör, medan andra får nerverna på utsidan av tarmen att producera nervsignaler som leder upp till hjärnan.

De mikrober som koloniserar våra tarmar styr alltså produktionen av signalsubstanser och därmed i viss utsträckning vårt mentala tillstånd.

Förklaringen är troligen att vissa typer av bakterier sänker kroppens stressnivå och stimulerar produktionen av det eftertraktade lyckohormonet serotonin.

Mjölksyrabakterien Lactobacillus rhamnosus* bidrar till att förhindra depression. Den lever primärt i våra mage och tunntarm där den hjälper till att hålla tarmfloran stabil och bryta ned maten

Källa: Illustrerad Vetenskap

* Lactobacillus rhamnosus finns t ex i Yoghurtshot i 100 ml förpackning från Valio. Finns i smakerna jordgubb/blåbär, persika/passionsfrukt och hallon/smultron.

Previous post:

Next post:

Travelspec.se