Detta händer när du blir kär

Hjärnfondens Åke Pålshammar är en mycket van och efterfrågad föredragshållare som uppskattas för sina lärorika och underhållande föreläsningar om hur hjärnan fungerar i normalfallet och vad som händer när störningar uppträder. Men han har även hjärnkoll på vad som händer med våra hjärnor när vi blir kära.

Hjärnan kan inte fatta beslut

Det är vår hjärna som styr våra känslor vilket förklarar varför vi människor kan upplevas som lite konstiga när vi blir kära. Hjärnans aktivitet höjs och man går upp i spinn. Vakenheten ökar, man blir mer alert och hjärnans belöningsområde aktiveras. Man får en kick som upplevs som mycket positivt. Belöningssystemet sätter igång och vi får så kraftiga kickar av dopamin så att både uppmärksamhet, tankar och handlingar styrs mot ett visst mål – den man är kär i. Den delen av hjärnan som ansvarar för beslutsfattandet loggar ur. Omdöme och kritiskt tänkande blir som bortblåst. – Man börjar längta efter fler kickar och njutningar som förälskelse medför. Ett slags beroende utvecklas och tvångsmässigt tänker man mycket på den person som man är kär i, till exempel att man stirrar sig blind på mobiltelefonen i väntan på att den ska ringa eller att man ska få ett sms från den man är kär i, säger Hjärnfondens ambassadör och neuropsykologen Åke Pålshammar.

Passionen byts ut mot en mer sansad kärlek

Efter några månader övergår passionen till mer normal kärlek. Då byts dopaminet i hjärnan ut mot ett annat hormon som ger oss en stabilare kärlek med lugn och ro. Detta hormon kallas oxytocin. Passionen byts ut mot en mer sansad kärlek. Men man kan även långt upp i åldrarna få dopaminkickar av varandra, men av något lägre intensitet. Det beror bland annat på att hjärnans känslighet för dopamin minskar när man passerat 30-årsstecket. – Med små tillskott av oxytocin och kanske dopamin då och då blir det lättare att behålla kärleken. Det räcker med en smekning, kram eller klapp, för att hjärnan ska få en oxytocin-dusch.

Kan man träna hjärnan att hålla kärleken vid liv?

Enligt neuropsykologen Åke Pålshammar kan man för det mesta hålla kärleken vid liv. Men det kräver lite nytänkande och kreativt funderande. Ett sätt att aktivera sitt eget belöningssystem är att tänka på det som gör en glad eller det som man blir rörd av. En ökad uppmärksamhet på partnern gynnar kärleken och bådas hjärnor boostas till glädjepuffar. Då kan förhållandet hålla länge. Men det är även viktigt att variera känslorna så att man inte vänjer hjärnan vid samma saker. – Det ska också tilläggas att inför alla dessa försök till att boosta känslorna så är alla vi olika i vår hjärna. Till exempel kan mottagaren ha olika uppfattningar om hur det ska vara. Det innebär att man bör lära känna varandra bra och respektera den andres olikhet.

Mer om kärlek med Åke Pålshammar

Morgonpasset i P3: Åke svarar på lyssnarfrågor om kärlek

Travelspec.se