Balans i livet ger mer status än hög lön

Livserfarenhet och en god balans mellan arbete och fritid är hög status i svenskarnas ögon. Båda delarna värdesätts högt av 41 procent i Manpowers arbetslivspanel som återkommande svarar på frågor kring arbetslivet.
Även sådant som handlar mer om privat lycka – att vara lyckligt gift och att vara en bra förälder – ger status.

Att ha ett högavlönat jobb har också status, det tycker en fjärdedel av de tillfrågade, men det är lika mycket status att har rest mycket i världen eller att vara allmänbildad.

Däremot har man inte mycket för att vara en prylperson, bara en procent ser det som en statussymbol att ha de senaste tekniska prylarna. Att vara bra på sport eller att ha doktorerat är lite mer imponerande – det rankas högt av tre procent av de svarande.

39 procent strävar efter att hitta högstatusjobb. När det gäller statusen på det egna jobbet anser nästan hälften av de svarande, 47 procent, att de har ett ganska eller mycket statusfyllt jobb.

Samtidigt kan man ta siffrorna med en nypa salt för bara 37 procent tycker att det är viktigt med status. Viktigast är det för anställda inom branscher som marknad, reklam, PR, information, management, forskning och utveckling. Inom hantverksyrken, handel och service har status inte alls lika hög status.

Previous post:

Next post:

Travelspec.se