Ägg lika farligt som rökning?

Efter den observationsstudie (enkätundersökning) som presenterades i media för någon vecka sedan är vi många som undrar hur farligt det egentligen är att äta ägg. Men studien, som är beställd av ett läkemedelsföretag, är klent underbyggd och kan verkligen ifrågasättas.

Det har tidigare sagts att man bör undvika att äta för mycket kolesterol, som finns exempelvis i ägg, men man har aldrig kunnat visa att mindre kolesterol i kosten skulle ge bättre hälsa. Kolesterol är ett livsnödvändigt ämne. Det ingår som en nödvändig byggsten i varje cell i din kropp. Det har visat sig att i runda tal 80% av det kolesterol kroppen behöver nybildas av kroppen själv, framförallt i levern. Äter man mindre kolesterol bildar kroppen mer själv. Äter man mer kolesterol bildar kroppen mindre. Kolesterolet i kosten spelar alltså en marginell roll, och troligen finns ingen anledning att bry sig om hur mycket man äter.

Var tredje äldre äter blodfettsänkande medicin idag. I många fall finns inga bevis att de blir friskare av sin blodfettsänkande medicin. Än mindre finns bevis för att de eventuella vinsterna överväger risken för biverkningar. Läs mer om den nya synen på kolesterolet

Previous post:

Next post:

Travelspec.se